ΑΕΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Τι είναι η Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα Συσκευασίας; Η συσκευασία του προϊόντος σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα είναι μια μέθοδος συσκευασίας προϊόντων τροφίμων, κατά την οποία ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο συσκευασμένο προϊόν αντικαθίσταται από αέριο ή μίγμα αερίων διαφορετικής σύστασης από αυτή την ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας πάντα ατμοσφαιρικά αέρα (άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα)
Γιατί χρησιμοποιείται; Η μέθοδος αποσκοπεί στην αύξηση της διάρκειας ζωής του συσκευασμένου προϊόντος με διατήρηση της γεύσης, του αρώματος και της εμφάνισης
Πως γίνεται; Με την χρήση κατάλληλου αερίου ή αερίου μίγματος επιτυγχάνεται η αναστολή των μηχανισμών αλλοίωσης του προϊόντος
Ποιά πλεονεκτήματα προσφέρει; ⦁ Αύξηση διάρκειας ζωής κατά 50 – 500%
⦁ Βελτίωση ποιότητας
⦁ Ελαχιστοποίηση επιστροφών
⦁ Μικρότερες ανάγκες χρήσης συντηρητικών
⦁ Μεγαλύτερες δυνατότητες διακίνησης
⦁ Έλεγχος και βελτιστοποίηση παραγωγής
⦁ Οικονομία κλίμακας (π.χ. δυνατότητα προμήθειας μεγαλύτερης ποσότητας Α’ υλών)
Ποιοί χρησιμοποιούν την μέθοδο; Σε μία αγορά με συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για φρέσκα, συσκευασμένα τρόφιμα σε «βολικές» συσκευασίες και ακόμη για έτοιμα προς κατανάλωση, επεξεργασμένα και μαγειρεμένα συσκευασμένα γεύματα, η βιομηχανία τροφίμων βασίζεται όλο και περισσότερο στην ΤΑ συσκευασίας, όχι μόνο για την αύξηση διάρκειας ζωής του συσκευασμένου προϊόντος αλλά και για την υψηλή ποιότητα και την βελτιωμένη παρουσίαση.
Πολλά προϊόντα τροφίμων, από νωπά κρέατα και ψάρια έως έτοιμες σαλάτες και γεύματα, προϊόντα ζύμης, τυροκομικά, αποξηραμένες τροφές κ.α. διατίθενται πλέον το καθένα με την δική του ατμόσφαιρα συσκευασίας.